torsdag 1 mars 2012

Mirah 9 månader, typ.

Hmmm, vart tog Mirahs 9 månadersdag vägen?? Jäddra februari. Hon fick fira idag istället.
Men alltså, nio månader... shit var mycket det hänt på dessa månader! Tänk att för nio månader och en dag sedan låg Mirah i min mage. Idag kryper, står och går hon (går med hjälp och inte helt själv än), fattar så mycket mer än man kan ana och är på G att börja snacka. Hjälp, jag hinner inte med mig!!

KRYPER, STÅR, GÅR 

Kryper fortfarande med dunderfart. Brukar köra jagis i vardagsrummet då jag kryper först och Mirah hänger på efter. Ställer sig fortfarande upp mot allt. Står själv lite då och då när hon har en leksak i handen och glömmer bort att hålla i sig. Gå kan hon numera även göra när man bara håller i en hand. Dock blir hon väldigt osäker och tar korta stappliga steg. Så fort hon känner att hon inte har kontroll sätter hon sig ner.

UTFORSKAR
Nu utforskar hon ALLT. Precis allt är spännande och mestadels ser hon ut som en fågelholk då hon spanar in allt nytt. TV-bänken är fortfarande favvostället att stå vid men nu har hon även listat ut hur man öppnar dörrarna på den... Så nu för tiden flyger det ljus, tv-spel, kablar och usb-minnen till höger å vänster när hon är där och rotar. Till vårat förtret biter "Aj, aj" än så länge inte på hennes dörröppnande.
Även diskmaskinen har blivit en favvorit. Kryper snabbare än blixten när hon hör att vi plockar i eller ur den och samma sak är det här. VÄGRAR lyssna på "aj, aj". Ljuger inte om vi, bara ikväll, lyft bort henne femton gånger från den men ändå kryper hon tillbaka och ska pilla. Tjurig var det ja...
Och pillar gör hon på allt hon ser. Är en jävel på att pilla upp och skruva upp saker. Småskruvarna på gåvagnen, muttern till ratten på gåbilen, spakarna på barstolarna som man höjer och sänker med och skruvarna på värmefördelaren är hon och skruvar upp. Begriper inte hur hon lyckas med sina små händer!! I niomånaderspresent fick hon nått så flickigt som en snickarbänk i format mini. Kändes som att det passade vår skruvande lilla dam! :)

TÄNDER
Fyra tänder kan hon nu stoltsera med. Två nere och nu två uppe. Och hennes nya partytrick är att gnissla dessa stackars små riskorn mot varandra så det skär genom hela ryggraden på en. Och vass är de också, något Patrick bittert fick erfara när hon snabbt som attans sög tag i fingret hans och bet till. Skadeglädje på högsta nivån hos mamman i huset under det ögonblicket! hehe

SÖMN
Sovrutinerna den senaste tiden har varit ganska så stabila.
Vaknar: Runt 07.00
Sover lunch: Cirka 10.00-13.00. Nuförtiden blir det oftast lunchsovning i vagnen ute och det älskar hon. Sover allt som oftast tre timmar i sträck då. Perfekt sovtid i detta fina vårväder så att mamman kan sola i lugn och ro! ;)
Sover middag: Cirka 15.00-15.30. Då tar hon en lättare powernap på cirkus en halvtimme.
Nattning: Runt 19.00. Blir det senare märker man stor skíllnad på humöret. En övertrött Mirah har oftast svårt att komma till ro och grinar en skvätt.

MAT
Fortfarande galen i mat. Precis i början av måltiderna, när hon är som mest hungrig, hinner man knappt få in skeden i munnen på henne innan hon skriker efter nästa tugga. När maten är slut blir hon allt som oftast galen igen och skriker efter mer. Men tro mig, verkar inte finnas någon botten i henne så skulle vi ge mer skulle vi förmodligen mata ihjäl henne! :) Och tre sekunder efter att man lyft upp henne ur barnstolen så blir hon nöjd igen.
Provade för första gången att laga egen barnmat i söndags. Blev potatis, sötpotatis, morötter, broccoli och lax. Svingott tyckte jag, sådär tyckte Mirah.
Idag bytte jag ut laxen mot kyckling, som jag stekt med persilja, och mosade även i lite avocado och då molade hon i sig allt minsann. Morsan är inte så pjåkig ändå! ;)

Äter gör hon på nästan samma tider som förut:
* Frukost: Gröt, 1½ portion (vid 9,10-tiden).

* Lunch: Burkmat + efterrätt (vid 13-tiden).
* Middag: Burkmat (vid 16-tiden).
* Kvällsfika: Gröt 1½ portion (vid 19-tiden)
* Nattmål: Välling 150 ml (vid 02.00)
Är fortfarande för lat för att orka med en få-Mirah-att-sluta-äta-på-natten-batalj. Och med en sambo som är blödigare än en person med blödarsjuka så är jag ganska så säker på att han kommer sabba allt ändå då han inte pallar att höra henne grina... :)

LYSSNA & PRATA
Ja nu börjar det hända grejjer! Nu märker man verkligen att hon fokuserar och lyssnar när man försöker lära henne nya ord. Vet absolut att hennes namn är Mirah, det har hon haft koll på länge och lyssnar som sagt iblaaand på "aj, aj".
Mamma och pappa har hon sagt ett tag nu, dock mera åt hållet "mammamammamma" och "bappabappabapp" och vet nog inte riktigt innerbörden i det. Försöker ivrigt svara "Ja Mirah" så fort hon säger mamma så hon ska förstå.
I tisdags sa hon iaf sitt första riktiga ord! BAMPA! (lampa)
Har några dagar verkligen pekat på lamor och sagt lampa och ibland har hon försökt men inte fått fram något men i tisdags när jag var på jobbet skulle jag visa Alex att hon snart kunde säga lampa och pekade på hennes skrivbordslampa och sa ordet. Såg hur Mirah koncentrerade sig och fram kom "ba", då sa jag åter igen "laaampaaa" (sådär öööövertydligt) och då kom det! "bampa".
Kan även vinka, ibland. Lyfter då på armen och böjer lite på fingrarna.


Så här ser det oftast ut när hon är i full färd att öppna dörrarna på tv-bänken.
1. Superglad över det hon åstadkommit. 2. Mamma ser och säger "aj, aj!" 3. Mirah blir förbannad!

Pill, pill, pill.
Notera även det fina handledsvecket. Som sagt, gumman gillar mat...

Står ofta vid altandörrarna och spanar. Framförallt den vid köket. (förmodligen kollar hon på bilarna på vägen). Och när hon ändå står där passar hon på att fingra så mycket som möjligt och även slicka på rutan. Blir sååå himla fint, framförallt när solen ligger på... tur man ääälskar att putsa fönster... *host, host*

Gardinen har hon varit på igen. Denna gång verkade hon bara bli less och tog det med ro. Satt snällt kvar och beundrade utsikten tills hjälpen kom.

De små vassa riskornen nere.

Galen... Om man är less på att bara stå vid vardagsrumsbordet så kan man ju skjuta dit gåvagnen och ställa sig på den. Blir ju lite mer risky då. Pappa upp i dagen eller!?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar