måndag 30 juli 2012

Mirah 1 år och 2 månader!

Blev visst lite bloggsemester. Jefligt skönt måste jag säga, samtidigt som jag blir stressad över att ja inte skrivit nått som ja kan gå tillbaka till sen å läsa. Men men.

Idag blir iaf våran lilla söta underbara Mirah 1 år och 2 månader. Shit vad tiden går fort. Helt ofattbart att hon var ett litet knyte för ett år och två månader sedan! Detta betyder även att jag har nedräkning på min mammaledighet nu. P.A.N.I.K! Om tre veckor börjar jag jobba igen. Fem dagar i veckan. Hugaligen. MEN det som är skönt är att det är jag som ska sköta inskolningen på dagis så jag jobbar bara en månad, sedan får jag några dagar med Mirah igen. Och efter det kommer jag förmodligen vara ledig på fredagar. Man har ju liksom omvärderat livet lite efter lillans nedkomst. Pengar är inte allt, jobbet går inte under om inte jag är där och tiden vi får spendera med Mirah är värd mycket, mycket mer!!

Status om Mirahs utveckling:

Pratar värre än en papegoja. Munnen går i ett på henne. Mestadels förstår man inte ett jota av vad hon säger men man ser dock på ansiktsuttrycket att hon verkligen menar nått när hon pratar och pekar. Men sedan kan hon bra många ord också, samt härmas allt mer. Några av orden som hon säger nu är:
Hätti (hästar), heej, lapiil (lastbil), biiil (bil), tatooo (traktor), utte (tutte), ocka (klocka), vovve, ampa (lampa) och självklart mamma och pappa. Dessa ord använder hon ofta och vet vad de betyder. En dag satt hon med en leksak som räknade och då började hon säga "trrrrrre" och "fyja", hon försöker ofta säga folks namn om vi hjälper henne som till exempel "Anna" eller "Noel", och har flera gånger försökt att säga "jag älskar dig" (på sitt vis) då vi dagligen säger det till henne. Har även lyckats säga grrrrris med övertydligt rrrrr.

I ljudväg gör hon alltid R-ljud (motorljud) när hon ser, hör eller åker på en fyrhjuling eller hör crossen å liknande. Försöker att locka på hästarna med smackande ljud och kan även härma aporna som hon såg på Furuvik. "Mmmmm" säger hon alltid när hon ser något gott som hon vill äta eller då hon ätit något extra gott.

I matväg äter hon fortfarande preciiiis allt och hur mycket som helst. Provade till å med att ge henne surströmming utan några som helst komplikationer. Tog faktiskt tre tuggor till. Annars är korv med bröd en favorit. Så en och annan korv har vi lyckats trycka i oss på IKEA och Dannes kiosk. Godsaker skulle hon nog gärna vilja äta med sånt håller vi oss i från så länge vi kan. Mariekex är dock de stående kexen som gör att vi vuxna får äta någorlunda ifred.

I lekväg så har det gått från att konstant stoppa saker i alla tomrum, krukor och lådor till att "laga mat". Får Mirah en hink/liten skål och en spade/liten sked så kan hon roa sig länge med att bara gå runt å vispa i denna bytta. Ibland åker det ner en å annan sak i byttan, så rör hon om och sen åker den ur, om å om igen. Vatten är även en stor favorit. I min lilla prydnadsdamm (eller va vaen man kallar den) så står hon ständigt och plaskar och lämnar efter sig små fina visitkort. Likaså i henne lilla pool på andra sidan altanen. Mirah är numera ständigt blöt om kläderna.
Alla gåbilar använder hon flitigt och kör runt med i huset, både framåt och bakåt, och då och då klättrar hon även upp på gunghästen och gungar en sväng. Till mamma och pappas förtret gillar hon också att klättra så är det inte i trappen så klättrar hon upp på borden, på bänkar och stegar. Borde egentligen räcka med att bara säga att hon är mer vild än tam...
Men, att åka fyrhjuling är det absolut bästa hon vet! Ser hon sina rosa hörselkåpor springer hon fram å pekar på dem, och när man sätter på henne dem skiner hon upp som en sol och sedan springer hon raka vägen till hjulingen. Så ni som ser oss hämta posten med hjulingen var å varannan dag så är det inte för att vi är lata, vi passar bara på att stilla Mirahs fyrhjulingsabstinens för dagen! :)

Övrigt så är hon  fortfarande sjukt social och orädd. Älskar andra barn och går gärna och ofta fram till dem, tittar dem i ögonen och säger "Heeeej" och brukar sedan ge dem en puss eller smeka dem på huvudet. Säger man "Hej då" brukar hon oftast skicka slängpussar och sedan vinka (efter att de vänt sig om, ALLTID.)
Men tro för den skull inte att hon är en ängel. Får hon inte som hon vill delar hon gärna ut en eller två flatnävar. Ett tjuvnyp på gäddhänget är hon också expert på att dela ut samtidigt som hon grymtar och ser förbannad ut. Hon är även expert på manipulation och gör hon något hon inte får så ser hon snabbt till att dela ut en puss, när man närmar sig, för att millisekunden efter fortsätta med sitt rackartyg. De som tror att småttingar inte fattar va dom gör... uj, uj, uj...
De få gånger hon kunnat vara nakenfis i sommar (på grund av de kalla vädret) så har hon varje gång hon kissat blivit jättefascinerad. Stannar upp och tittar ner och ser oerhört brydd ut. I går när vi badade i polen ställde hon sig plötsligt upp, kravlade sig ur polen, ställde sig och pinkade på trallen och hoppade sedan i igen. What!? Två gånger till gjorde hon samma sak. Dock hade hon inte hunnit bli pinknödig de två gångerna så det enda som kom var pruttar då hon tog i för att försöka kissa. Haha. Ja man blir så stolt över att sin ettåriga dotter tänker på att mamma inte ska behöva bada i pink. Såååå duktig! ;)

Jaha, annars då...
* Åtta tänder har hon. Den sjunde kom lagom till 1-årsdagen och den andra kom prick en månad efteråt. På var sin sida av framtänderna nere sitter de.
* Somnar oftast vid 19. Vaknar en gång, nån gång mellan 23-01 typ, och vill ha lite välling. Vaknar allt från 07.00 till 09.00. Sover längre om det är helt mörklagt i sovrummet.
* Älskar att pussas. Ibland kör hon pussmaraton, en till mig, en till Patrick, en till mig, en till Patrick....
* Hatar att hålla handen. Kan själv, minsann.
* Är som sagt fullkomligt motorgalen. Fick sin första egna hjuling i veckan och kör helt själv. Går det för sakta gungar hon på och "hjälper till" och då den inte har något motorljud låter hon gärna själv.


Bilder till inlägget kommer sen. Datorn håller på att brinna upp och är segare än en långsam snigel.
Godnatt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar