måndag 2 april 2012

Mirah 10 månader!

Ja då var det dags igen då, en månad äldre sen sist. 10 hela månader blev hon i fredags. Min lilla bebis!


KRYPER, STÅR, GÅR
Läste igenom vart hon var i utvecklingen när hon var nio månader och då hade hon precis börjat släppa greppet och stå själv någon gång då och då när hon glömde bort sig. I dagsläget står hon ju själv vääääldigt ofta och grejjar. Och som jag skrivit tidigare i bloggen så har hon ju börjat att gå!! Men som oftast annars så har det ju varit på hennes villkor. När vi har velat visa folk så har hon vägrat, bara satt sig ner! :)
I början blev det bara några få steg, 1-4 typ. Och så var det ett tag men sedan lossnade det mer och mer och nu kan hon gå genom nästan halva vardagsrummet om hon vill! Oftast när hon går mot sitt mål och när hon närmar sig så slänger hon sig fram den sista biten! Går väl fortare att göra så förmodar jag! :D

UTFORSKAR
Ja fortfarande är hon väldigt nyfiken på allt. Nu har hon ju börjat intressera sig för oss när vi stoppar i oss nått också. Då vill hon genast också ha! Sen har hon ju sett att vi varit mycket på övernåningen nu vilket resulterat i att hon dragits mot trappen och gärna vill gå upp om någon är där. Så trappräcket och grind kommer snart på plats.

TÄNDER
Sex tänder har hon nu synliga. Två nya på vardera sida om framtänderna uppe sticker ut. Och använder dem gör hon flitigt. Häromdagen skulle hon bita i min tröja, men bet igenom och bet mig i armen. Jäddrar i min låda vad jag skrek! Så nu har jag ett fint litet blåmärke där. Tack å bock lillstinta!

SÖMN
Har typ samma sovrutiner fortfarande som sist. Eller ganska så exakt faktiskt.

MAT
Detsamma gäller med matrutinerna, samma som sist. Vaknar hon dock tidigare, äter hon frukost tidigare och får ett litet mellanmål under den dagen. Annars inget nytt.
Har börjat göra ganska mycket hemgjord mat till henne. Inte för att jag anser att burkmaten är dålig men jag tycker faktiskt det är ganska så roligt. Har ju inte så stora krav på mig och det ska ju inte kryddas just något så då är det roligt att mixtra lite. Har aldrig gått efter nått recept utan jag kollar lite på innehållet i burkmaten och komponerar sedan ihop nått av det jag har hemma. Och Mirah äter faktiskt allt! Förr hade hon problem med ris men jag gav mig inte och nu reagerar hon inte ens på det! Märker även på henne att hon börjar tugga maten mer nu och flyttar runt den med tungan i munnen.
 
Några rätter jag gjort:
- Köttfärssås och spaghetthi med tomatkross, paprika, lök och morot.
- Kött med potatis, sötpotatis, lök, morötter och broccoli.
- Kyckling med potatis, palsternacka, ärtor, majs och paprika.
- Lax eller kyckling med potatis, sötpotatis, morötter och broccoli.
- Lax eller kyckling med couscous, sötpotatis, morötter, broccoli och paprika.

(Laxen och kycklingen steker jag alltid i smör med persilja eller dill. Och sedan hackar jag småbitar av vissa saker och mixar vissa.)

LYSSNA OCH PRATA
Lyssnar gör hon bara när hon vill. Sitt namn Mirah reagerar hon inte på om hon gör något dumt och "Aj, aj" har vi fått sluta med och försöker nu bara säga "Nej" efter att hon började härmas med att säja aj aj och ändå fortsätta med sitt hyss! :D
"Mamma", "pappa" och "titta" går på repeat här hemma och när man försöker lära henne nya ord så ser man verkligen hur hon lyssnar och försöker säga efter. Några av orden hon sagt/säger är "Vovve", "lampa" och idag när Åke var här sa hon hans namn "Ke". Kommer inte ihåg alla ord nu men hon har sagt flera när man suttit och försökt lära henne.

ÖVRIGT
Nu märker man på Mirah att hon blivit äldre och därmed mer social. Förr har hon ju kunnat leka själv om dagarna om jag haft annat för mig men nu märker man att hon söker uppmärksamhet. Sitter jag vid datorn så kommer hon gärna och drar i en och vill komma upp och vara med. Går jag till tvättstugan så kommer det oftast någon efter. Kryper jag ner på golvet skiner hon upp som en sol och snabbar sig till en och vill härja. När vi är bland andra barn märker man även att hon blir glad och vill vara nära dem. När vi umgås med Noel så är hon ju gärna på honom hela tiden. Sitter han i gåstolen står hon på kanten på den och grejjar. Ligger han på golvet så kryper hon dit och vill vara nära. Förra veckan när vi var ett helt gäng med mammor och barn hos Helen så märke jag nått nytt hos henne. Hon struntade helt plötsligt i de andra bebisarna och följde konstant efter Alfred och Elsa, som är tre år, och ville gärna använda samma saker som dem och skrattade åt deras framfart.
Med andra ord märker man hur viktigt det börjar bli med att besöka Öppna förskolan och träffa andra barn om dagarna!

* Hon har blivit kramig och pussig! Förut har man typ aldrig fått en puss om man bett om det men nu får man det nästan alltid och även spontanpussar kommer titt som tätt. Som tex. häromdagen när vi satt och myste i soffan på morgonen. Då ligger hon på mig och tittar på tv, vänder sig om, tar ut nappen och pussar mig, stoppar i nappen igen och vänder sig tillbaka och fortsätter titta på tv:n! Jag trodde hjärtat skulle bulta sönder!! :D Även på morgonen myser hon gärna i sängen en stund och delar ut mängder med pussar och kramar! (Och Mirahs pussar innebär ofta öppen mun med tunga så man blir dyngsur. Men jag klagar inte att få hennes första tungpussar innan nån finnig tonårspojke ska dit å pussas. Uäck!)

* Älskar fortfarande att bada. Nu rör hon ju även på sig fram å tillbaka i badkaret och leker på ett annat sätt. (även om "att plaska hej vilt med armarna" fortfarande är mest poppis).

* Skiner upp som en sol när pappa kommer hem från jobbet och när mamma har varit iväg nånstans och kommer hem igen.

* Biter och suger på saker likt en hund. Allt ska till munnen, och just nu åker strumporna av på löpande band och bli dyngsura då hon suger på dem. Även skor är en hårdvara i hushållet då hon gnager och suger på dem. Sedan gillar hon även att stoppa saker i munnen och sedan krypa iväg och börja göra något annat medan hon har till exempel sockan kvar hängandes i mungipan. Vov vov på dig liksom! :)

Mirah hänger på mosters altan en solig vårdag!

Alla vaknar vi med olika morgonrufs. Mirah brukar ha bland de bättre ;)
En titt på den här bilden och dagen går i leendets tecken.

Full rulle när min föräldragrupp var här på fika. Heeeelt omöjligt att få med alla på en och samma bild. :)

Mirah traskar på. Sååå himla svårt att filma henne då hon alltid blir så intresserad av kameran så hon skiter i att gå! :D

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar