onsdag 1 februari 2012

Mirah 8 månader... i förrgår!

Här kommer ett inlägg bara om Mirah. Detta för att vi ska komma ihåg och ha som minne sedan. Så för den som är totalt ointresserad av att läsa om Mirah och hennes utveckling just nu så kan ni sluta läsa H.Ä.R. :)

Ja i förrgår, den 30 januari, blev Mirah hela 8 månader! ÅTTA MÅNADER! Shit vad tiden går fort! Om fyra små stackars månader fyller hon redan 1. Sjuuukt!
Så här är iallafall hennes läge vid 8 månader.

STÄLLER SIG UPP MOT ALLT HON KAN. 
Hellre stå än sitta eller ligga. Hennes favvoställen att stå på är vid vardagsrumsbordet, köksstolarna och vid tv-bänken där hon kan stå lääänge och bara slå med händerna på ytorna. (Och försöka ta en och annan sak som ligger henne nära) Babygymmet används också flitigt då hon står vi det och leker med sakerna som hänger, fast nu leker hon med dem från ovansidan. Att krypa fram till mamma och pappa och ställa sig upp vid våra ben är också någon hon gör flitigt.

KRYPER, FORT.
Krypit har hon gjort ett bra tag men inte med sådan fart som hon fått upp de senaste veckorna. "Plaff, plaff, plaff" låter det när hon smäller i händerna i golvet och kryper fram i racerfart.

ÄTER, MYCKET.
Ja sedan hon blev sju månader så har hon haft riktiga matrutiner. Innan åt hon nån matportion lite då och då (när jag orkade och hade tid) men nu kör hon med riktiga rutiner.
* Frukost: Gröt, 1½ portion (vid 10-tiden). Ja lillan gillar mat. Så här räcker inte en vanlig portion inte.
* Lunch: Burkmat + efterrätt (vid 13-tiden). Äter snart en hel burk mat plus lite fruktpuré efteråt. Självklart har jag inte gjort egen mat åt henne än. Har ju fullt upp med att lära mig laga mat till oss vuxna så jag besparar henne det. Äter all mat man ger henne och är absolut inte kräsen. (iof då borde hon ju vara en bra kandidat för att prova min mat... hmmm...)
* Middag: Ersättning 210 ml eller burkmat (vid 16-tiden)
*Kvällsfika: Gröt 1½ portion (vid 19-tiden)

På natten äter hon ersättning en eller två gånger.

Klarar även av att dricka ur nappflaskan helt själv!

SOVRUTINER.
För natten lägger hon sig vid 19.00 efter sin kvällsgröt. Är hon riktigt trött somnar hon direkt när man lagt ner henne i sängen. Annars brukar man få gå in och lägga ner henne en eller två gånger. Kör inge kvällsläsning eller vaggning, att bara säga godnatt, ge puss å kram och sedan lägga ner henne har alltid funkat.
Vaknar lite olika på nätterna, vissa nätter äter hon två gånger, vid cirka 01.00 och 05.00 och ibland bara en gång vid 05.00. Vaknar, tar upp henne till vår säng, äter vällingen, somnar om på en gång och jag lyfter tillbaka henne. Har sedan vaknat för morgonen vid 9-tiden men för en vecka sedan har hon ändrat rutin och vaknar numer strax efter 07.00. MEN om man är trött slänger man bara i lite leksaker i sängen och somnar om, sedan blir man väckt vid 9. Perfekt! ;)
Känner inte att jag har nått behov av att försöka få henne sluta äta på natten än. Störs inte allt för mycket av det och hittintills så har hon ju ändrat sina behov själv eftersom hon blivit äldre så förhoppningsvis slutar hon självmant även med detta.

På dagen brukar hon sova sin första tupplur vid 11-12 på förmiddagen, och den sovningen kan vara allt från 30 minuter till 2 timmar. Sedan brukar nästa tupplur bli vid 15-tiden på cirka en 1-2 timmar, lite beroende på hur mycket hon sovit på förmiddagen. Sen kan det ju hända att hon småsover emellan också, ifall man åker bil  eller är ute och går.

GÅR.
Ja, håller man i henne så traskar hon på i en väldans fart och med gåvagnen går hon helt själv. Har även börjat gå med hela fötterna nu. Tidigare har hon hela tiden traskat på tå.

PRATAR.
Nja, ska väl inte kalla det prat men "Da, da, da, da, da..." går på repeat här hemma och framförallt när hon blir arg. Då höjjer hon tonläget och skriker ut "DA, DA, DA, DA!!" Sedan blandar hon det med sitt pruttljud. Och hon har alltid gillat att höras så munnen går i ett på henne :)

HÄRMAS.
Första grejjen hon härmat och annamat är när vi har fört ena fingret över våran och hennes mun, upp och ner, samtidigt som man säger "aaaaa". Det ljuder gillar hon och har nu även börjat låta själv "aaaaaa" samtidigt som hon för sin egen hand fram och tillbaka över munnen!

SKÖTBORDET.
Ja nu orkar man inte ligga allt för länge vid skötbordet. Men efter att det börjats med riktig mat så har ju bajseriet kommit igång på riktigt så vissa dar skits det hela 4-6 gånger medan andra bara 1-2. Uäck luktar det nu å. Dock måste vi vara snabb och byta då hon är känslig i baken och blir fort röd och får blöjexsem. Det som funkar absolut bäst är då Idominsalva och potatismjöl! Har ända sedan födseln kört med Pampers blöjor då de varit mjukast men när vi gick upp till storlek 4 nu så provade vi Libero och de är sååå mycket bättre nu när hon blivit större. Slipper det där nätet som blir i Pampers blöjor bland annat.
Skruvar och vänder på sig gör hon gärna på skötbodet och när kläder ska på så tappar hon ofta tålamodet och grymtar gärna till.

Gåvagnen kan användas på många sätt. En dag hittade jag henne sittandes i den och lekte. Ja alla sätt är ju bra utom de dåliga heter de ju!

Här står hon på ett av sina favvoställen, vid vardagsrumsbordet. Extra roligt är att det står på hjul så då och då har hon hittat nya ställen där hon placerat bordet i vardagsrummet!

Det finns även många sätt att använda en gåstol på....

I full färd med att ställa sig upp mot pappas ben. Tekniken att "rulla" över med fötterna från ovansidan till undersidan när man ställer sig upp skulle få mig att skrika rakt ut av smärta i tårna. Men tekniken funkar uppenbart för henne. Aj, säger jag.

Älskar fortfarande att bada. Och hur söt är man inte i nya badrocken som man använder efteråt då!?

Duktig på att äta. Behöver i princip inte använda haklapp då hon sällan sölar. Gapar alltid stort och vill ha mer. Så med denna aptit hänger kinderna och låren kvar! ;)

Här dricks det välling helt själv!

Sova gör hon sällan med huvudet på huvudkuddden. Sticker inte armar och ben ut genom spjälorna till höger å vänster så ligger hon med huvudet vid fotändan. Som en propeller är hon i sängen och ändrar sovställning sjuhundrafemtioelvatusengånger under en natt och täcket sparkar hon av sig lika fort som man lägger på henne det.

2 kommentarer:

  1. Roligt att läsa om hennes utveckling:) Man slås ännu en gång av hur himla snabbt tiden går och hur de snabbt de utvecklas!

    SvaraRadera
  2. Lill-Myran <3

    SvaraRadera