måndag 4 juni 2012

Mirahs 1-årstårta!

Mirahs 1-årsdag började jag att planera inför typ i samma veva som jag krystade ut henne. Att fira sin första födelsedag är liksom nånting väry speciellt. Typ lika speciellt som jag tycker att en 18-,30-,40-årsdag är å så vidare.
Frågade min kära sambo vid nått tillfälle för några veckor sedan om HAN hade funderat nått kring hennes födelsedag.
"Öhh nä vaddå, behöver det vara nå speciellt då?"
"Öhh hallå!! Hon fyller ett! Hennes första födelsedag i livet!! Vad ska vi ha för tårtor och hur ska vi göra!?"

Ja egentligen borde jag förutsett svaret och får kanske skylla mig själv som ens försökte blanda in honom.
"Men det är väl bara att köpa sånna där frystårtor på Ica. Du behöver ju inte krånga till det så!"

Okej. Ungefär precis där hade jag utan problem kunnat halshugga karlj***ln. MEN jag besinnade mig och sa lugnt och försiktigt att: "Okej. JAG planerar hennes födelsedag och har hand om ALLT. Du ska absolut INTE blanda dig i för fem öre om vi inte ska ryka ihop så att morrhåren flyger!"
Fair deal tyckte han.

Japp. Det hör ju till saken att vi är hyffsat kolasalt olika när det gäller att göra saker och ting på ett visst sätt. För Patrick får saker och ting gärna gå fort, utan att man tänkt till den där extra gången, medan jag gärna kan vänta lite längre, räkna på det en extra gång, så jag vet att det blir EXAKT så som jag vill ha det.
I tårtvärlden gick vi från Patricks Icatårtor som man köper på 5 minuter till mina hemmagjorda som tog mig två dagar att göra. Kontrasternas värld. Ja  ni kanske förstår hur bråken i Speckstahuset kommer till! ;)

Ja, och sen att man råkar lida av en smärre smula vuxendamp gör ju inte saken bättre. Nä men Marie hon fick ju promt för sig att prova på sån där sockerpasta som man kan göra snygga dekorationer med. Jag ljuger nog inte om jag säger att jag suttit i typ fem timmar och letat efter bra tårtrecept och fyllningar också.
MEN, efter sjukt lång tid och mycket pyssel fick jag äntligen till två tårtor till Mirah! Vuxendamp var det ja... ;) 

Tadaa!!

Två exakt likadana blev det.
Båda tårtorna är täkta och dekorerade med sockerpasta köpt på Panduro.

Tårtan från vänster sida.
Texten på Mirah gjorde jag först i ordning på datorn, skrev ut och skar ut så det blev schabloner. Sedan skar jag ut bokstav för bokstav med hjälp av schablonpapperet. Pilligt värre kan jag säga!

Kronan gjorde jag en mall för, skar ut pastan och lät den stå och stelna runt en barnmatsburk så att den skulle blir rund och fin.

Blev chokladbottnar med jordgubbsmousse och whipped cream cheese frosting emellan.

Rakt och platt skulle det vara.

Köpte blomstansarna på Panduro. Dock blev de inte så verklighetstrogna så då använde jag mig av en liten "majshållare" (den gula som syns till höger i bild) som hade lite "ådror" på skaftet och tryckte till på varje blomblad och i mitten så att de blev mer levande. Terapijobb som heter duga!

Den lite ojämna kanten längst ner på tårtan klädde jag in med blommor i två olika storlekar.

Rosorna på tårtan gjorde jag på fri hand. Inte supernöjd men för att vara de första rosorna så får de duga! :D

För att blommorna inte skulle ligga helt platta "släppte" jag ner dem i en äggförpackning. En blomma i vardera fack där det stått ett ägg. På så sätt torkade de med bladen liggandes uppåt mot väggarna och blev mer levande. Avslutade med att sätta silverkulor i mitten på de största blommorna.

Varvade, stora och små, vita och rosa blommor som slingrade sig upp på tårtan.

Fyllningen passade perfekt till tårtdekorationen! Faktiskt inget jag tänkt på innan då jag enbart gick på fylling som jag tyckte lät god! :)
Och god, ja det blev den verkligen!! Är INTE sista gången jag gör den här tårtkombinationen på botten och fyllning!


RECEPT PÅ TÅRTAN:

Chokladtårtbotten, 20 cm form
(min är 22 cm och jag dubblade receptet)
  • 50 gram smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
 Smält smöret tillsammans med mjölken
Vispa ägg och socker vitt och pösigt
Slå över smörblandningen över äggvispet och rör till en jämn smet
Blanda och sikta ner de torra ingredienserna i smeten, rör om
Gräddas i den nedre delen av ugnen i 175 grader ca 35-40 min

------------------------------------------------------


Jordgubbsmousse
  • Ca. 250 gram jordgubbar (frysta/färska)
  • Snabbmarsanpulver
  • Vaniljyoghurt
  • Vispgrädde
 Jag mixade frysta upptinade jordgubbar i en mixer, hällde i typ 1-2 dl vaniljyoghurt (efter tycke och smak) och blandade i marsanpulver tills att det blev en fast konsistens.
Vispade därefter grädden hårt och blandade den i jordgubbsmixen.
Om det fortfarande är för lös så blanda i mer marsanpulver.

--------------------------------------------------------

 Whipped cream cheese frosting
  • 400 g Philadephiaost
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 knivsudd bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 3 dl florsocker

Vispa grädde och bakpulver hårt.
(Bakpulvret gör att du kan vispa grädden längre utan att det blir smör)
Blanda Ph-osten, florsocker och vaniljpulver i en skål med slev.
Blanda ihop allt och vispa på låg hastighet.
Blir den lös, ställ i kylen en liten stund.





5 kommentarer:

  1. Ja du Marie...vuxen damp var ett bra ord!...hoppas du inte blir allt för ledsen om du får Ica tårtor hos oss;)

    SvaraRadera
  2. Såå fina tårtor! Vi har höga förväntningar inför nästa års kalas ;-) Tack för ett mysigt 1 års kalas! Och på söndag blir det köptårtor på 1 års kalaset ;-) men kanske jag lyckad baka några bullar.

    SvaraRadera
  3. Hahaha! Stämmer såå in på mig och min kille. Jag har planerat i timmar och idag var jag i en tårtbutik och handlade för över tusen kronor för att göra de perfekta tårtorna. Man fyller bara ett en gång sa jag till killen :-) Här skulle det aldrig serveras ICA tårtor så länge jag får bestämma.
    De blev jättefina för övrigt.
    Mvh Christina

    SvaraRadera
  4. Hej. I det sista momentet "Whipped cream cheese frosting" har du inte skrivit hur mycket grädde man ska ha? skriv till erikakeller@live.se hur mycket du hade i. Ska nämligen testa din tårta, ser utsökt ut! Tack på förhand

    SvaraRadera
  5. Hej, Fantastiska tårtor!
    Tänkte testa att göra en, men saknar mängden grädde i moment två
    Jordgubbsmousse.
    Skriv gärna! Jaskengren@hotmail.com

    SvaraRadera